Καιρός weather.gr
   Ενότητες
Η Ιστορία του οικισμού μας
Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας


Η Ιστορία του οικισμού μας

Δώδεκα χιλιόμετρα ανατολικά της Κερατέας , σε ένα όμορφο αμμουδερό κολπίσκο, καταλήγει η πανέμορφη Τσονίμα Λαυρεωτικής. Το όνομά της έχει παλιά προέλευση. Μετά το όνομα Μπαμπακιά (ή Βαμβακιά) που το απέκτησε  προφανώς από φυτείες βαμβακιού που καλλιεργούνταν εκεί, μετονομάστηκε σε Τσονίμα, ίσως από το πλήθος των πουλιών (Τσόνια ή Σπίνοι) που έρχονταν σε σμήνη στην περιοχή.

Κάτοικοι του λεκανοπεδίου, σιγά-σιγά, για να ξεφύγουν από το καυσαέριο, τη φασαρία και όλα τα επακόλουθα μιας τσιμεντούπολης, άρχισαν να αγοράζουν γη, να χτίζουν εξοχικές κατοικίες και να φτιάχνουν όμορφους κήπους, δημιουργώντας έτσι πριν από 40 περίπου χρόνια, τον οικισμό της Τσονίμας.

Σήμερα  στη Τσονίμα βρίσκονται 150 περίπου σπίτια και γύρω στους 600 κατοίκους εκ των οποίων οι 100 μένουν μόνιμα στην περιοχή. Το καλοκαίρι πληθαίνουν οι παραθεριστές και οι λουόμενοι, απολαμβάνοντας την όμορφη εξοχή και την εκπληκτική θάλασσα. Όμως  η διατήρηση του κάλλους του τοπίου, οι δρόμοι, το πράσινο, η καθαριότητα των ακτών και του χώρου, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε ένα σοβαρό παράγοντα δράσης.  Στον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο της Τσονίμας με την επωνυμία "Ανεμούριο" που ιδρύθηκε και λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια.

Είναι ένας αγωνιστικός φορέας προσπάθειας  εξωραισμού του περιβαλλόντος χώρου,  δημιουργίας κοινωφελών  έργων,  διοργάνωσης  πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων  και πλήθους άλλων δραστηριοτήτων.

Τα "Τσονίμια" που γίνονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, έχουν αφήσει εποχή με την ομαδική δουλειά  των μελών του Συλλογου,  το πληθος των εκδηλώσεων που οργανώνονται  και στο τέλος το αποχαιρετιστήριο γλέντι του καλοκαιριού  με  όλους τους Τσονιμιότες  μέσα στο γήπεδο μπάσκετ όπου με χορό και τραγούδι  το κέφι απογειώνεται.

Ο Σύλλογος διαθέτει σήμερα σε ιδιόκτητο ακίνητο, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, γραφείο πληρως επανδρωμένο,  χώρο βιβλιοθήκης, αποθήκη με πλήρη εξοπλισμό για την διοργάνωση εκδηλώσεων  καθώς και οργανωμένο χώρο αθλητικών δραστηριοτήτων.

Οι κάτοικοι της Τσονίμας, σεβόμαστε και βοηθάμε το Σύλλογό μας, κατανοώντας το σοβαρό του ρόλο που συνδέεται άμεσα με την εξασφάλιση των καλλιτέρων συνθηκών διαβίωσης στον οικισμο μας.

© 2014, Εξωραϊστικός Σύλλογος Tσονίμας Λαυρεωτικής - Το Ανεμούριο